Odkryj tajską kuchnię poprzez wędrówkę przez jej 4 słynne regiony
Niesamowita różnorodność kuchni tajskiej sprawia, że Tajlandia jest jednym z najbardziej ekscytujących krajów na świecie do odwiedzenia. Kuchnia tajska obejmuje dania z czterech odrębnych regionów: centralnego, północnego, północno-wschodniego i południa.
Czynnikiem jednoczącym jest sposób w jaki każdy używa pikantnych, kwaśnych, słodkich i słonych przypraw, aby stworzyć żywe i zrównoważone smaki. Kluczowymi składnikami są wszechobecne chili, którym zwiększa się pikantność prawie każdej potrawy. Sok z limonki i tamaryndowca zapewnia kwaśny smak, a słodycz często pochodzi z cukru palmowego. Słony smak dodaje się za pomocą sosu rybnego, znanego jako Nam Pla (sos rybny), Kapi (pasta z krewetek) lub w śródlądowej fermentowanej ryby północno-wschodniej znanej jako Pla Ra.
Miłość Tajów do wspólnego jedzenia najlepiej ilustruje często słyszane powitanie, Kin Khao Reu Yang („Czy jadłeś już?”) to angielski odpowiednik „How are you doing?”. Pamiętaj, aby zanim przeczytasz dalszą część naszego artykułu zrobić to z pełnym żołądkiem, bo z pewnością rozbudzi on twój apetyt i wzmoży głód.
Region północno-wschodni
Region północno-wschodni Tajlandii, czyli Isan, słynie z grillowanych mięs, lepkiego ryżu, mocnych sfermentowanych sałatek i talerzy pełnych świeżych warzyw i ziół. Popularna we wszystkich czterech regionach Tajlandii kuchnia północno-wschodnia jest również centralnym elementem turystyki gastronomicznej kraju i jest szczególnie popularna wśród osób, które odwiedzają ją po raz pierwszy. Jest to również najłatwiejsza odmiana regionalna do znalezienia poza regionem (lub za granicą), ponieważ pracownicy Isan eksportują żywność gdy są zatrudnieni poza domem. W tym wszystkim chodzi o równowagę smaków i smaków.
Pikantne, słodkie, kwaśne i słone smaki będą zawsze reprezentowane na kuchennym stole w Isan. Do najbardziej znanych i soczystych dań należą Kai Yang (kurczak z grilla), podawany ze słodkim sosem i kleistym ryżem, Som Tam (sałatka z zielonej papai) przyrządzana za pomocą moździerza i tłuczka, często wzbogacana solonym jajkiem lub małymi krabami, Lap (ostre mięso zwierzęce lub rybne), sałatki o smaku limonki i mięty, grillowana karkówka i super pikantna kiełbasa. Smaczne jadalne owady to kolejna podstawa w Isan, która przy okazji jest ulubioną przekąską dla tutejszych rolników.
Region północny
Znana również jako kuchnia Lanna, odwiedzający Chiang Mai zakochują się w pierwszym kęsie pysznego Khao Soi (makaron z curry). W czerwonym i żółtym bulionie kokosowym z curry dominują kontrasty smakowe i teksturowe, a chrupiący makaron układa się na wierzchu miękkiego makaronu, a pod nim ułożone jest soczyste mięso z nogi kurczaka. Jednak kuchnia północnej Tajlandii to coś więcej niż Khao Soi.
Pod wpływem krajów graniczących z północnym regionem Tajlandii, pyszne jedzenie, takie jak Kaeng Hung Le (przyprawione curry), Khanom Chin Nam Ngiao (pikantny makaron ryżowy), Kaeng Khanun On i Kaeng Hoa (smażone curry) z dumą prezentują barwne i żywe smaki regionu. Od połowy marca do kwietnia możesz spróbować Kaeng Pak Wan Kai Mot Daeng (zupa warzywna z jajami mrówek), która jest uważana za luksusową i rzadką potrawę.
Posiłek najlepiej zacząć od lokalnych przystawek – Nam Phrik Ong / Nam Phrik Num (dipy chili), Sai Ua (kiełbasa z curry północnej) i Khaep Mu (chrupiąca skórka wieprzowa) podawane z wybranymi lekko gotowanymi warzywami.
Region południowy
Być może najmniej znana jest południowo-tajska kuchnia regionalna, która charakteryzuje się pikantnością i ostrością. Różne rodzaje curry i profile smakowe są tutaj najmocniejsze, z pikantnością chilli i kwaśnym tamaryndowcem.
Północna jak północna, południowa kuchnia tajska dzieli smaki z sąsiadami, zwłaszcza z Malezji i Indonezji. Duża populacja muzułmańska, wraz z wieloma flotami rybackimi, są głównymi wpływami kuchni z owocami, która wywodzi się z głównych źródeł morza i usług, a także używa dużej ilości wody cytrynowej i liści limonki kaffir dla smaku. Podstawowe produkty do Kaeng Tai Pla (sfermentowane curry rybne), Kaeng Som Pla (gorąca i kwaśna zupa rybna) i Kua Kling (smażone na sucho mięso curry). Massaman, duszone curry z mięsa i ziemniaków, do kolejna kluczowa specjalność.
Region centralny
Kuchnia z centralnego regionu Tajlandii jest prawdopodobnie najbardziej zbliżona do tego, co odwiedzający postrzegają jako „tajskie”, z dobrze znanymi potrawami; takimi jak Phat Thai i pasty curry zawierające podstawowe składniki chilli, czosnek, galangal, trawę cytrynową i pastę z krewetek. Bangkok jest sercem tego obszaru, z jego polami ryżowymi, wieloma rybami rzecznymi i żyzną glebą pod uprawy.
Region ten jest także domem dla ryżu jaśminowego, najlepszego towaru eksportowego Tajlandii, który jest wykorzystywany do gotowania na całym świecie. To także miejsce narodzin Kaeng Khiao Wan (zielone curry) i równie lubianego Tom Yam Kung (gorąca i kwaśna zupa z krewetek). Sałatka Som Tam ma również odmianę z regionu centralnego, w której wykorzystuje się krewetki w solance, aby wzmocnić smak.
Dla niewprawnego oka znaczna część kuchni regionalnej Tajlandii może być trudna do odróżnienia od siebie. Jednak postępując zgodnie z tym przewodnikiem, odwiedzający mogą w pełni poznać walory tajskiej kuchni i docenić bogatą różnorodność gastronomii i geografii Tajlandii dzięki pysznemu jedzeniu.