10 najpopularniejszych tajskich dań ulicznych

Żadna wizyta w Tajlandii nie jest kompletna bez spróbowania oszałamiającego asortymentu dostępnego tutaj jedzenia. Nie trzeba dużo wydawać, aby zjeść smaczny lunch lub satysfakcjonującą kolację. Aby doświadczyć typowej tajskiej kuchni, koniecznie skosztuj jedzenia ulicznego. Posiłek zakupiony przy prostym ulicznym straganie to nie tylko jedzenie. Patrz jak szef kuchni improwizuje w swojej kuchni na świeżym powietrzu i zachwycaj się zarządzaniem chaosem, ciepłem, zapachami i dźwiękami towarzyszącymi temu magicznemu procesowi przyrządzania twojej potrawy.  Podczas następnej podróży do Tajlandii weź małe plastikowe krzesełko i zanurz się w rozkoszy ulicznej tajskiej kuchni. Każdy będzie miał swoje ulubione dania, ale oto nasz wybór 10 najpopularniejszych tajskich dań ulicznych których musisz koniecznie spróbować.

Tajska uliczna kuchnia w Chinatown w Bangkoku (Zdjęcie: Brostock / Shutterstock.com)

 

Pad krapao moo (smażona wieprzowina z bazylią)

Pad krapao to klasyczne danie street foodu. Głównym składnikiem jest zazwyczaj wieprzowina (moo) lub kurczak (gai), która jest smażona z bazylią (krapao) w sosie ostrygowo-sojowym oraz mieszanką chilli, fasolki szparagowej i czosnku. Podawane z ryżem i opcjonalnym jajkiem sadzonym (khai dao) na wierzchu to tajskie danie, które zobaczysz na straganach i restauracjach w całym kraju.

Pad krapao moo khai dao

 

Moo ping (grilowana wieprzowina)

Grillowane szaszłyki wieprzowe zwane mooping to szybka i łatwa przekąska sama w sobie, która może występować również jako część śniadania. Cienkie plastry wieprzowiny zawija się w pikantną marynatę i nabija na drewnianym patyku. Aby mięso było wilgotne, posmaruj je niesłodzonym kremem kokosowym podczas gotowania na węglu drzewnym. Jest to prawie tak proste, jak w przypadku tajskiego jedzenia ulicznego, a szaszłyki kosztują około 5-10 bahtów za sztukę. Dodaj porcję lepkiego ryżu (10-15 bahtów), a otrzymasz smaczną przekąskę, która zapewni Ci sporą dawkę energii.

Moo ping (grilowana wieprzowina)

 

Jok (ryżowa owsianka)

Popularne śniadanie, obfita miska ryżowej owsianki to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Prawie każdego ranka w Tajlandii znajdziesz co najmniej jednego sprzedawcę sprzedającego tę potrawę Wieprzowina jest zwykle głównym białkiem dodawanym do owsianki z dodatkiem jajka na miękko, jeszcze przed dodaniem imbiru i cebuli.

Jok (ryżowa owsianka)

 

Khao man gai (kurczak i ryż)

Khao man gai to kolejne proste i niedrogie danie uliczne, które idealnie nadaje się na śniadanie lub lunch. Czasami przed stoiskiem khao man gai można zobaczyć znaki, które reklamują go jako kurczaka w stylu hajnańskim. Sekret dania tkwi w przygotowaniu go z gotowanym kurczakiem i wywarem z kurczaka, aby można go było wykorzystać do gotowania ryżu na parze. Pokrojone warstwy delikatnego kurczaka umieszcza się na wierzchu ryżu, a małą miseczkę rosołu z kurczaka podaje się również jako część posiłku. Sos jest tym, co może zadecydować o tym czy potrawa będzie smaczna. Ciemnobrązowy sos to smaczna mieszanka chilli, czosnku, imbiru, sosu sojowego i pasty sojowej.

Khao man gai

 

Pad see ew (szeroki makaron ryżowy)

Głównym składnikiem tej potrawy jest szeroki makaron ryżowy (sen yai). Makaron smażony jest z kurczakiem, wieprzowiną lub wołowiną obok chińskich brokułów i czosnku. Danie nie jest ostre, ale można dodać do niego suszone płatki chilli, aby nadać mu nieco pikantności. Pad see ew jest idealny na jednodaniowy lunch lub kolację.

Pad see ew

 

Som tam (sałatka z papai)

Żadna lista tajskiego jedzenia ulicznego nie byłaby kompletna bez wzmianki o som tam. Ta cudownie uzależniająca pikantna sałatka z papai jest jednym z najsłynniejszych dań ulicznych w Tajlandii i czymś w rodzaju narodowej tradycji. Chociaż som tam kojarzy się z północno-wschodnim regionem Isaan, danie można znaleźć na straganach i targach w całym kraju. Jeśli miniesz stoisko z jedzeniem z moździerzem i tłuczkiem to istnieje duża szansa, że ​​sprzedawca będzie sprzedawał som tam. Niedojrzała zielona papaja jest mieszana z wieloma innymi składnikami, w tym chilli, suszonymi krewetkami, fasolką szparagową, orzeszkami ziemnymi i pomidorami. To właśnie papryczki chilli dodają temu daniu kopa, a dla niektórych Tajów som tam nie byłoby som tam, bez wystarczająco dużo chilli, tak żeby oczy łzawiły!

Som tam (sałatka z papai)

 

Kuay tiao reua (makaron z łodzi)

Nazwa kuay tiao reua tłumaczy się jako makaron z łodzi i jest ukłonem w stronę dziedzictwa tego dania, które tradycyjnie serwowano z łodzi w kanałach Bangkoku. Na pływających targach wciąż można spotkać sprzedawców działających w starym stylu, ale jest to obecnie powszechne danie na ulicach Tajlandii. W niektórych przypadkach mała łódeczka może znajdować się na straganie lub przed witryną sklepu.

Kuay tiao reua

 

Typowe składniki wypełniające miski kuay tiao obejmują szeroki makaron (sen yai) lub cienki makaron (sen lek) oraz jedną lub dwie formy białka, którą zwykle jest wołowiną, kurczak lub wieprzowina, ale czasami danie może zawierać również kaczkę lub owoce morza . Można do niego dodać klopsiki lub podroby, a danie doprawić sosem sojowym i przyprawami. Można również użyć krwi wieprzowej lub krowiej i chociaż może to nie brzmieć apetycznie, poprawia to smak i bogactwo całego bulionu. Sprzedawca doda również wiele innych składników, w tym bazylię, czosnek, kiełki fasoli, skwarki wieprzowe i płatki chili.

 

Khao ka moo (duszona wieprzowina z ryżem)

Khao ka moo to kolejne danie street foodu. Nóżka wieprzowa jest duszona, aż stanie się tak miękka i delikatna, że ​​po prostu odpada od kości. Podawana z ryżem, z dodatkiem chilli, marynowanej musztardy i jajkiem na twardo jest daniem którego nie może zabraknąć w menu każdego kto podróżuje do Tajlandii.

Khao ka moo

 

Pad Thai (makaron smażony)

Jedna z najpopularniejszych potraw dla zagranicznych gości, która stanowi świetny lunch lub drugie śniadanie. Wersje tego klasycznego dania obejmują kurczaka lub wieprzowinę, ale prawdopodobnie to wersja ze świeżych krewetek – pad Thai kung sod – jest najlepsza. Tradycyjnie przyrządzana z płaskim makaronem ryżowym (sen Chan) z prowincji Chanthaburi, smażona z połączeniem kiełków fasoli, tofu i orzeszków ziemnych. Wyciśnij limonkę na wierzch, aby wzmocnić smak i cieszyć się tym smacznym przysmakiem.

Pad Thai kung sod

 

Khao niao mamuang (kleisty ryż z mango)

Ten pyszny deser może być nieco trudniejszy do wytropienia w porównaniu z innymi daniami street foodu, ale często można znaleźć przynajmniej jednego sprzedawcę na wielu porannych lub wieczornych targach u którego będziesz mógł go skosztować. Khao niao mamuang na śniadanie to dobry sposób na rozpoczęcie poranka, ale możesz delektować się nim jako przekąską o dowolnej porze dnia.

Przygotowywanie mango i lepkiego ryżu na pływającym targu Damnoen Saduak
Poprzedni postNastępny post
Aby zoptymalizować naszą stronę internetową i stale ją ulepszać, używamy plików cookie.