Cechy tajskiej kuchni

Tajskie jedzenie stało się popularne daleko poza Tajlandią. W rankingu słynnego CNN Travel kuchnia tajska znajduje się w pierwszej dziesiątce. Międzynarodowi krytycy chwalą restauracje Bangkoku, które wielokrotnie zdobywały tytuł najlepszych na świecie.

 

Sekret polega na tym, że jedzenie w Tajlandii przygotowywane jest wyłącznie z produktów wysokiej jakości, ale to nie wszystko, co musisz wiedzieć.

 

Cechy kuchni tajskiej polegają na tworzeniu mieszanki różnych doznań smakowych, technika ta nazywa się „khluk”. Połączenie kwaśnego, słodkiego, pikantnego w jednym daniu dla europejskiego smakosza, w Tajlandii jest normalne. Szefowie kuchni często tworzą dania na bazie kwaśnego soku owocowego z dodatkiem cukru. Najsłynniejsze restauracje na świecie dodają do swojego menu kuchnię tajską. Jednymi z najpopularniejszych dań są Tom Yam Kung (ostra zupa z krewetek), Massaman curry (wołowina duszona z ziemniakami), Pad Thai (makaron ryżowy w sosie) i Som Tam (sałatka z papai).


Głównym składnikiem przy tworzeniu większości tajskich potraw jest ryż.

Ryż to produkt równie ważny jak chleb w krajach europejskich. Nic dziwnego, że ryż tajski w 2016 roku został uznany za najlepszy na świecie. Tajskie jedzenie jest w większości bardzo ostre. Ostrość doskonale chroni przed infekcjami i poprawia zdolność organizmu do tolerowania ciepła. Jeśli jedzenie jest dla Ciebie zbyt ostre, lepiej zjeść niewielką ilość ryżu lub cukru. Jeśli danie nie jest wystarczająco ostre, przynieś czerwoną paprykę lub czosnek.


Cechy kuchni tajskiej można opisać jako połączenie czterech głównych smaków: ostrego, kwaśnego, słodkiego i słonego.

 

Tajskie jedzenie nie zawsze składa się z dokładnych przepisów. Każdy przepis zawsze można urozmaicić lub nieznacznie zmodyfikować, dodając jakiś składnik. Ale przedstawimy Ci najpopularniejsze dania Tajlandii.

Tajskie potrawy

Tom Yam

Składniki
Zupa na mleku kokosowym lub bulion z krewetkami tygrysimi, grzybami, trawą cytrynową, liśćmi limonki, sokiem z cytryny.
Smak
Jasne połączenie kwasowości, ostrości i przypraw.

Pad Thai

Składniki
Smażony w woku makaron ryżowy, serek tofu, owoce morza, mięso, kiełki fasoli, zioła, limonka.
Smak
Połączenie odcieni kwaśnych (limonka), słodkich (cukier), słonych (sos rybny) i ostrych (chili)

Som Tam (sałatka)

Składniki
Papaja zielona, fasolka szparagowa, krewetki, pomidory, prażone orzeszki ziemne, chili, czosnek, sok z limonki, sos rybny.
Smak
Harmonia pikantnego, słodkiego, słonego i kwaśnego.

Khao Pad (smażony ryż)

Składniki
Smażony gotowany ryż z warzywami, mięsem, owocami morza i jajkiem, doprawiony limonką, sosem rybnym i chili.
Smak
W neutralnych odcieniach ryżu smaki: kwaśny, słodki, pikantny i słony.

Tom Ka

Składniki
Do bulionu z mleka kokosowego dodaje się przyprawy, grzyby, kurczaka, krewetki, cukier palmowy i sos rybny.
Smak
Mieszanka kremowego smaku, ostrości i ostrości. Rosół o delikatnej, prawie kremowej konsystencji.

Kai Pad Met Mamuang (Nuts kurczak z orzechami nerkowca)

Składniki
Kurczak lub krewetka duszona w karmelu z dodatkiem mango, orzechów nerkowca i warzyw.
Smak
Pikantny z orzechową nutą orzechów nerkowca.

Kao Nyu Ma Muang

Składniki
Mango, ryż, krem ​​kokosowy.
Smak
Kontrast słodkich owoców i neutralności ryżu.
Aby zoptymalizować naszą stronę internetową i stale ją ulepszać, używamy plików cookie.