Cechy tajskiej kuchni
Tajskie jedzenie stało się popularne daleko poza Tajlandią. W rankingu słynnego CNN Travel kuchnia tajska znajduje się w pierwszej dziesiątce. Międzynarodowi krytycy chwalą restauracje Bangkoku, które wielokrotnie zdobywały tytuł najlepszych na świecie.
Sekret polega na tym, że jedzenie w Tajlandii przygotowywane jest wyłącznie z produktów wysokiej jakości, ale to nie wszystko, co musisz wiedzieć.
Cechy kuchni tajskiej polegają na tworzeniu mieszanki różnych doznań smakowych, technika ta nazywa się „khluk”. Połączenie kwaśnego, słodkiego, pikantnego w jednym daniu dla europejskiego smakosza, w Tajlandii jest normalne. Szefowie kuchni często tworzą dania na bazie kwaśnego soku owocowego z dodatkiem cukru. Najsłynniejsze restauracje na świecie dodają do swojego menu kuchnię tajską. Jednymi z najpopularniejszych dań są Tom Yam Kung (ostra zupa z krewetek), Massaman curry (wołowina duszona z ziemniakami), Pad Thai (makaron ryżowy w sosie) i Som Tam (sałatka z papai).
Głównym składnikiem przy tworzeniu większości tajskich potraw jest ryż.
Ryż to produkt równie ważny jak chleb w krajach europejskich. Nic dziwnego, że ryż tajski w 2016 roku został uznany za najlepszy na świecie. Tajskie jedzenie jest w większości bardzo ostre. Ostrość doskonale chroni przed infekcjami i poprawia zdolność organizmu do tolerowania ciepła. Jeśli jedzenie jest dla Ciebie zbyt ostre, lepiej zjeść niewielką ilość ryżu lub cukru. Jeśli danie nie jest wystarczająco ostre, przynieś czerwoną paprykę lub czosnek.
Cechy kuchni tajskiej można opisać jako połączenie czterech głównych smaków: ostrego, kwaśnego, słodkiego i słonego.
Tajskie jedzenie nie zawsze składa się z dokładnych przepisów. Każdy przepis zawsze można urozmaicić lub nieznacznie zmodyfikować, dodając jakiś składnik. Ale przedstawimy Ci najpopularniejsze dania Tajlandii.