20 ulicznych potraw z Phuket i gdzie je znaleźć

Phuket to coś więcej niż plaże. Wyspa – a w szczególności miasto Phuket – jest wspaniałym miejscem dla smakoszy. A nasz gościnny pisarz, Luke Charny, wie co nieco o ulicznym jedzeniu w Phuket. Obsesja Luke’a na punkcie ulicznego jedzenia doprowadziła do założenia A Chef’s Tour, który tworzy oryginalne wycieczki kulinarne po Azji, oraz Streets of Food, zaufanych przewodników po najlepszym na świecie ulicznym jedzeniu. W tym zestawieniu ulicznych potraw z Phuket, Luke wybiera 20 dań do spróbowania oraz lokalizacje, w których można je znaleźć.

Łatwo zapomnieć, że tajskie jedzenie jest wyraźnie regionalne, jest mozaiką składników, przepisów i technik dostosowywanych i rozwijanych przez setki lat pod wpływem kupców i szlaków przypraw, zdobywców i migracji. Jedzenie, które uważamy za tajskie, w większości nie istnieje w tradycyjnej kuchni Phuket, kulinarnej mieszaninie ukształtowanej przez Hakkę i Hokkiena, malajskiego i indyjskiego. Wiele potraw kuchni Phuket pochodzi ze starych rodzinnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie Peranakanów, mieszanych ras potomków południowych Chińczyków, którzy osiedlili się na wyspie podczas boomu wydobycia cyny w XVI wieku i zakładali rodziny.

Porzuć więc sałatkę som tam z papai i zielone tajskie curry gaeng kiew wan, podsmażane pad krapow i zupę tom yum goong. Jeśli zdołasz oderwać się od zalanego słońcem piasku wyspy, znajdziesz złożony i zróżnicowany świat wyspiarskiej kuchni, skrzyżowanie smaków z każdego zakątka Azji, przepisy na tyle ważne, że kuchnia otrzymała status gastronomii UNESCO i jest bezwzględnie warta poznania.

Hokkien mee (หมี่ฮกเกี้ยน)

 

 

Bowls of seafood Hokkien mee with seafood and soft cooked eggs at Go La / Streets of Food
Miski z owocami morza Hokkien mee i z jajkami na miękko w Go La / Streets of Food

 

Hokkien mee, podobnie jak wiele ulicznych hitów z Phuket, nosi wszystkie cechy charakterystyczne dla swojego imiennika. To bardzo satysfakcjonująca miska makaronu jajecznego do żucia, wieprzowiny z grilla char siu, o czerwonym zabarwieniu, lekko blanszowanych krążków kalmarów i krewetek oraz kapusty pekińskiej pływającej w słonym, wędzonym sosie z soi, białego pieprzu i bulionu wieprzowego gotowanych w okrutnie gorących wokach . Opcjonalne miękkie jajko w koszulce, którego płynne żółtko pokrywa makaron, aby uzyskać bardziej błyszczące wykończenie i emulgować w bardziej kremowym sosie, jest koniecznością. To jest miska, która jest pierwszym wyborem rodzin z Bangkoku, które odwiedzają Phuket.

Aby spróbować Hokkien mee w Phuket, odwiedź: Go La, 1 Kra Road, Tambon Talat Ya, Phuket 83000

Loba (โลบะ)

Loba, marynowane części świnki w pięciu przyprawach prosto z frytownicy / Streets of Food

 

Loba to danie polaryzujące wśród obcokrajowców. Nie ma chodzenia na palcach po nieatrakcyjnym talerzu smażonych części świnki, ciemnobrązowych chwiejnych wnętrzności w różnych odcieniach, kręconych uszach, kostkach płuc i serca oraz tofu, które po usmażeniu na tym samym oleju jest mniej więcej tak wegetariańskie jak podroby rzucił. Pomimo swojego pochodzenia z Hokkien, jest to głęboko zakorzeniona przekąska w Phuket. Pod smażoną powierzchnią kryje się mieszanka tekstur – ciągnących się, chrupiących, miękkich – połączonych ze smakami chińskich pięciu przypraw i cierpkim pikantnym sosem, który jest kwaśno-słodki i pikantny z tamaryndowca, cukru palmowego i chilli. Odważni jedzą razem z mieszkańcami na poranną przekąskę lub lunch.

Aby spróbować Loby w Phuket, odwiedź: Loba Bang Niao, 18/61 Mae Luan Road, Talad Nuea, Phuket, 83000

Moo hong (หมูฮ้อง)

Wolno gotowana wieprzowina moo hong w Phuket/ Shutterstock

 

Jeśli jest jeden przepis, który podsumowuje gotowanie w Phuket, to jest nim moo hong. Ten ulubiony Peranakan to mieszanka smaków, składników i technik południowych Chin i wyspiarskich, które charakteryzują większość kuchni Phuket. Ściśle strzeżone przepisy różnią się w zależności od rodziny – niektóre są ciemne i mocno pikantne, inne są lepkie i słodkie – ale wszystkie zaczynają się od tłustych kawałków boczku duszonego w czosnku i cukrze palmowym, pokruszonego korzenia kolendry i czarnego pieprzu, anyżu gwiazdkowatego i sosu sojowego . Gotuje się na tyle długo, aby mięso było miękkie, a tłuszcz i skórka miękka i galaretowata bez utraty swojej struktury.

Aby spróbować sod moo hong w Phuket, odwiedź: Raya Restaurant, 48/1 Dibuk Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Popiah sod (ปอเปี๊ยสด)

Świeże sajgonki popiah duszone słodkim sosem na bazie soi w Lock Tien / Streets of Food

 

Tajskie sajgonki są znane na wynos, te chrupiące złote torpedy wypełnione kiełkami fasoli i warzywami. Mniej znany jest popiah tod, bułka w stylu Fujian i ulubione jedzenie uliczne z Phuket – szkoda, bo są znacznie bardziej złożone i interesujące niż ich kuzyni smażona w głębokim tłuszczu. Żaden z nich nie pochodzi z Tajlandii; są to przepisy przywiezione przez chińskich imigrantów sto lat temu. Cienkie, podobne do wafelków opakowanie jest wykonane przez toczenie elastycznego ciasta na gorącej płycie, a nadzienie różni się w zależności od sprzedawcy, ale w rdzeniu zawsze znajdują się plastry kun chiang (wędzonej chińskiej kiełbasy), chrupiące kiełki fasoli, miękkie tofu i posiekane omlet z odrobiną konserwowanej rzodkiewki. Niektórzy dorzucają prażone orzeszki ziemne lub chrupiącą skórkę wieprzową, aby uzyskać konsystencję, lub łyżką delikatnego mięsa kraba. Nikt nie uniknie duszenia słodkiej, lepkiej soi sojowej i sosu z dodatkiem hoisin.

Aby spróbować sod popiah w Phuket, odwiedź: Lock Tien, 173 Yaowarat Road, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Khua kling (คั่วกลิ้ง)

Khua kling (Zdjęcie: Shutterstock)

 

Południowe tajskie jedzenie słynie z przyprawiającego o język upału, ale nic nie może się równać z nieprzyzwoicie pikantnym przypaleniem khua kling, mielonej wieprzowiny lub kurczaka smażonego na sucho w paście curry, trawie cytrynowej, galangalu i zwieńczonej posiekanymi liśćmi limonki kaffir oraz niewypowiedzianą ilością tajskich chilli. Pomimo błędnego przekonania, że ​​pikantność jest warunkiem dobrego tajskiego jedzenia, jedynym sposobem na zjedzenie khua kling jest piekący chili. Jeśli nie jest wystarczająco gorące, by znieczulić twoją twarz i spuścić krople potu na policzki, coś jest nie tak. Półmisek gotowanego na parze ryżu jaśminowego i tłuste ćwiartki surowej kapusty pomagają oderwać się od krawędzi.

Aby spróbować khua kling w Phuket, odwiedź: Mor Mu Dong, 9/4 Mu 3 Soi Pa Lai, Chao Fa Road, Chalong, Phuket, 83130

Satay (สะเต๊ะ)

Szaszłyki wieprzowe satay grillowane na gorącym węglu drzewnym (Zdjęcie: Shutterstock)

 

Satay stał się synonimem Tajlandii, ale to względna nowość w ich kulinarnym repertuarze. Tajski satay różni się od swoich indonezyjskich muzułmańskich korzeni, przede wszystkim stosowaniem wieprzowiny. Cudzoziemcy jedzą ze smakiem, ale nie wszyscy są sobie równi; wiele z nich jest gotowanych na grillach elektrycznych, przez co stają się blade i anemiczne. Poszukaj sprzedawców, którzy przez noc marynują kurczaka lub wieprzowinę w kurkumie i mleku kokosowym, a przypalają, skwierczą i palą nad długimi piecykami na węgiel drzewny. Orzechowy satay z prażonych orzeszków ziemnych jest kremowy z nutą chili i zawsze łączy się z zimnym smakiem ajat – ogórkiem, pokrojoną w plasterki szalotką i czerwonymi papryczkami chilli przesiąkniętymi białym octem i cukrem palmowym. Grube kromki białego chleba są dobrymi mopami stołowymi na nadmiar satay.

Aby spróbować satay w Phuket, odwiedź: 97/1 Soi Poonphon, 3 Poonphon Road, Tambon Talad Nuea, Phuket

Pad sataw goong (ผัดสะตอกุ้ง)

Pad sataw goong (Zdjęcie: Shutterstock)

 

Południowi Tajowie są szczególnie fanatycznie nastawieni do swojego Pad sataw goong – orzechowej, pożywnej śmierdzącej fasoli i pulchnych krewetek smażonych w woku i uzupełnionych mocnymi smakami: kurkumą, czosnkiem, chilli, liśćmi limonki kaffir, trawą cytrynową i pastą z krewetek. To pierwsza rzecz, za którą tęsknią, gdy są poza domem; śmierdząca fasola jest zaskakująco trudna do znalezienia i droga poza wilgotnym Południem. Notorycznie śmierdząca roślina strączkowa z Azji Południowo-Wschodniej – znaleziona wisząca na straganach zamknięta w długich strąkach – ma silny, funkowy aromat, który oscyluje gdzieś pomiędzy gazowym skunksem a siarkowym beknięciem. Podobnie jak durian, są albo zaskakująco uzależniające, albo całkowicie zniechęcające. Dla tych pierwszych nie ma prawie nic takiego.

Aby wypróbować pad sataw goong w Phuket, odwiedź: Noy Pochana, 21 Thanon Montri, Tambon Talad Yai, Phuket 8300

Roti (โรตี)

Kruche rotis gotowane razem z jajkiem sadzonym w Roti Taew Nam / A Chef’s Tour

 

Aby spróbować roti w Phuket, odwiedź: 6 Thepkrasatree Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Oh tao (โอวต้าว)

Talerz tao ze skórkami wieprzowymi / A Chef’s Tour

 

Jest to talerz składający się całkowicie z Phuketiańskich składników, aczkolwiek z odległymi korzeniami przodków Hokkien; prawie niemożliwe jest znalezienie go gdzie indziej w Tajlandii. Dźwięk smażonej łopatki na rozgrzanej metalowej patelni, skrobanie i mieszanie smażonego w głębokim tłuszczu taro, jajek i mąki, małych ostryg, szalotek, sosu sojowego, kiełków fasoli i skórki wieprzowej będzie znajomy; wielu ulicznych sprzedawców na wyspie gotuje oh tao. To teksturowy kalejdoskop, ale szczególnie lepki, coś, co ma reprezentować więzi między członkami rodziny i powód, dla którego zawsze jest spożywany na pogrzebach i chińskim Nowym Roku.

Aby spróbować oh tao w Phuket, odwiedź: O Tao Bang Niao, Phuket Road, Talad Yai, Phuket, 83000

Kanom jeen nam ya (ขนมจีนน้ำยา)

Kanom jeen nam ya, makaron ryżowy / A Chef’s Tour

 

Jedwabiście miękki makaron ryżowy z białego ryżu z curry występuje w wielu kształtach w całej Tajlandii. W Phuket, nam ya to kanom jeen z wyboru. Szybko ugotowany makaron stanowi bazę dla cienkiego curry utartego razem z rybą morską, mlekiem kokosowym, czosnkiem, kurkumą, suszonymi chilli, trawą cytrynową i pastą z krewetek. Kanom jeen joint można łatwo zauważyć przy ulicznych stolikach zastawionych bufetowymi miskami z młodymi bakłażanami, ogórkiem, czerwonymi chilli, kiełkami fasoli, marynowaną zieleniną musztardy, zieloną fasolką i bazylią cytrynową do wyboru.

Aby spróbować kanom jeen nam ya w Phuket, odwiedź: Mae Ting Kanom Jeen, 63 Satun Road, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Mee hoon (หมี่หุ้น)

Słony, pikantny makaron ryżowy z chrupiącą szalotką i bulionem z żeberka wieprzowego / Streets of Food

 

Mee hoon została poczęta w Chinach, ale urodziła się w Phuket. Z tym niezwykle prostym talerzem nie ma się gdzie ukryć – cienki makaron ryżowy smażony w woku tylko w sosie sojowym, chrupiące złote szalotki, mielona czerń i posypana szczypiorkami dla koloru. Makaron powinien być mocno pikantny, pieprzny i nie rozgotowany. Opcjonalne przyprawy stołowe – płatki chili i małe łyżki białego octu – dodają trochę ciepła i posmaku. Zawsze podaje się go z małą miseczką wolno gotowanego żeberka wieprzowego, dobrze doprawionego sosem sojowym.

Aby spróbować mee hoon w Phuket, odwiedź: Mhee Hoon Pa Chang JeeJai, 82-84 Soi Saksit, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Dim sum (ติ่มซำ)

Taca dim sum w Boonrat / A Chef’s Tour

 

Pomimo tego, że dim sum jest produktem eksportowym z Kantonu, wyspiarze przyjęli je jako swoje własne śniadanie. Podobnie jak ich poprzednicy, niektóre z delikatnych dim sum są wierne oryginalnym południowym chińskim przepisom. Inne zostały dostosowane i zmienione, aby pasowały do ​​palety Phuket. Ranne ptaszki (domy dim sum często otwierają się około 5.30 rano) otrzymują pierwsze posiłki na wysokich bambusowych parowcach i metalowych miskach wypełnionych każdą wariacją dim sum pod wilgotnym wyspowym słońcem: białe bułeczki na parze wypełnione wieprzowiną, łapki z kurczaka w ostrym sosie chili , mielona wieprzowina zawinięta w wodorosty, tofu rybne gotowane na parze, budyń ze słodkich jajek, kuleczki wieprzowe z solonymi żółtkami, rzodkiewki smażone na patelni, sajgonki z krewetkami i makaronem szklanym i nie tylko.

Aby spróbować dim sum w Phuket, odwiedź: Boonrat Dimsum, 26/41 Bangkok Road, Tambon Talad Nuea, Phuket 83000

Jok (โจ๊ก)

Owsianka ryżowa Jok w Hong Fish Congee / Streets of Food

 

Miski joku– ryż gotowany w bulionie, aż rozpadnie się na lepką owsiankę – chowa się za skromną powierzchnią, ale lepki congee podszyty ciemnym sosem sojowym może być tak wyrafinowany, jak każde danie street foodu. Kojący i odżywczy, pocieszający uścisk w misce. Występują w różnych formach – niektóre mają rustykalne klopsiki mielone wieprzowe, inne delikatne lekko gotowane owoce morza lub ćwiartki galaretowatych stuletnich jaj. Śniadaniowy żart może mieć miękkie ugotowane jajko, którego żółtko pęka i miesza się z ciepłym ryżem. I zawsze jest cienki imbir, smażony w głębokim tłuszczu czosnek i kolendra. Najlepiej jeść wczesnym rankiem lub późną nocą po barze w drodze do domu.

Aby spróbować żartów w Phuket, odwiedź: Hong Fish Congee, Kra Rod, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Gaeng som (แกงส้ม)

Miska ognistego gaeng som z kurkumą ze smażonym ryżem / A Chef’s Tour

 

Gaeng som oznacza kwaśne curry. To cienkie, wodniste curry przypominające zupę gotowane na prostej bazie świeżej kurkumy, czosnku, szalotki, zielonej papai i pasty z krewetek, z sokiem z limonki dodającym poważnej kwaśnej nuty i ognistymi czerwonymi tajskimi chilli na ciepło. Czasami stosuje się inne środki zakwaszające, takie jak marynowany bambus i lepki tamaryndowiec. Prawie każda jędrna biała ryba działa dobrze, ale okoń morski jest powszechny i, co niezwykłe w przypadku tajskich curry, nie ma mleka kokosowego.

Aby spróbować gaeng som w Phuket, odwiedź: Jadjan, 4/15 Sakdidet Rod, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Khao man gai (ข้าวมันไก่)

Chrupiący kurczak khao man gai z bulionem z kurczaka / Streets of Food

 

Okej, więc khao man gai nie pochodzi z Phuket, ale jest tak samo popularny tutaj, jak w pozostałej części królestwa. Większość talerza zajmują plastry gotowanego kurczaka z pieprzem i korzeniem kolendry, tłusty ryż jaśminowy gotowany na parze z imbirem, czosnkiem i bulionem drobiowym oraz kilka plasterków ogórka. Miska ciepłego bulionu drobiowego z białym pieprzem i nieprzezroczystymi kawałkami zimowego melona to satysfakcjonująca pikantna nuta. Ale gwiazdą pokazu jest pikantny sos czosnkowy, sojowy, chilli i limonkowy, który dodaje iskry i ciepła oraz spaja pozostałe elementy. Współczesne podejście do ryżu z kurczakiem obejmuje gai tod – chrupiący kurczak smażony w głębokim tłuszczu – dla dodatkowej chrupkości.

Aby spróbować khao man gai w Phuket, odwiedź: Khao Man Gai Dao Rung, 55/705 Soi Villa 8, Tambon Wichit, Phuket 83000

Kuay tiew lookshin neua (ก๋วยเตี๋ยวลูกชิ้นเนื้อ)

Miski zupy z makaronem wołowym w Phuket / A Chef’s Tour

 

Makaron wołowy jest tak integralną częścią kuchni azjatyckiej, że trudno jest dokładnie określić jego pochodzenie. W Tajlandii kawałki wołowiny, ścięgien i kości gotują się na wolnym ogniu przez wiele godzin, zmiękczając i mieszając z przyprawami i ziołami w głęboki, aromatyczny bulion. Ale podczas gdy makaron ryżowy sen yai i wolno gotowana wołowina spadają do głębi miski ochry, wizytówką są sprężyste kulki wołowe w stylu tajskim, które podskakują i podskakują wzdłuż powierzchni. Każdy lokalny ma swoje ulubione kluski wołowe. Kiedy szukasz swojego, O Cha Rot w Phuket Town to miejsce, do którego możesz się udać.

Aby spróbować kuay tiew luk chin neua w Phuket, odwiedź: O Cha Rot, 72/1 Yaowarat Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Nam prik goong siap (น้ำพริกกุ้งเสียบ)

Nam prik kung siap z warzywami /  A Chef’s Tour

 

Pikantne dipy zwane nam prik („nam” to woda, a „prik” to chili) przybierają różne formy w całym kraju, od smakowego nam prik noom na północy po ostre, sfermentowane ryby nam prik pla ra w Isaanie aż po środkowe Tajlandzka pasta krewetkowa nam prik kapi. Jeśli chodzi o Phuket, nazwa tej gry to goong siap, umiarkowanie pikantny i słodki dip z szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, cukrem palmowym i całymi suszonymi krewetkami. Podawany zawsze z chrupiącymi warzywami: długą zieloną fasolką, ogórkiem, mini bakłażanem i gorzkimi ziołami.

Aby spróbować Nam Prik Goong Siap w Phuket, odwiedź: Chod Choy Curry Rice, 20 Luangpohw Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Oh aew (โอ้เอ๋ว)

Deser z lodu, syropu, galaretki i fasoli / A Chef’s Tour

 

Ma wszystkie cechy przeboju dziecięcego deseru – ogolony lód oblany słodkim, neonowo jasnym syropem z dodatkami. I to jest. Ale jest bardziej wyrafinowany niż pierwsze wrażenia; warstwy galaretki z czarnej trawy, nasion palmy i zmiękczonej czerwonej fasoli sprawiają, że jest ona popularna również wśród dorosłych. Ciemna galaretka to mieszanka chińskich ziół, które wraz z lodem pomagają obniżyć temperaturę ciała podczas gorących, wilgotnych, nasłonecznionych dni na wyspie. Tak więc słodki lodowy deser jest również leczniczy. W dzisiejszych czasach zaradni sprzedawcy tworzą nowoczesne połączenia z egzotycznymi owocami, zimną kawą i tajską herbatą, skondensowanym mlekiem i czekoladą, ale oryginał wciąż jest najlepszy.

Aby spróbować oh aew w Phuket, odwiedź: โอ้เอ๋ว เจ้าเก่า, Soi Soon Utis, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Kanom krok (ขนมครก)

Liść bananowca owinięty kanom krok w Phuket Town / Streets of Food

 

Jest coś cudownego, czemu nie można się oprzeć w kanom krok, prostym połączeniu mleka kokosowego, cukru i mąki ryżowej gotowanych w metalowych rondelkach z dołeczkami. Po wyjęciu z gorących wgnieceń zewnętrzna warstwa powinna być wystarczająco chrupiąca, aby utrzymać chwiejne, kremowe, stopione wnętrze. Często, ku zdumieniu obcokrajowców, do słodkich ulicznych przekąsek używa się plasterków dymki, kukurydzy, taro i kolendry. Zwykle kupowane w porcjach po sześć lub kilkanaście sztuk.

Aby spróbować kanom krok w Phuket, odwiedź: Kanom Krok Boran Mae-Bo, 251 Yaowarat Rod, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Kanom ah-pong (ขนมอาโป้ง)

Zrolowany kanom ah pong prosto z woków opalanych paleniskiem / A Chef’s Tour

 

Na Phuket jest kilka miejsc, w których można kupić ah-ponga, ale oryginał – Ah-pong Mae Sunee w Phuket Town – to miejsce, do którego należy się udać. Tutaj właściciel miesza mąkę ryżową, jajko i ciasto z mleka kokosowego nad sześcioma wokami wypalonymi na piecach na węgiel drzewny jak uliczny żongler talerzowy, aż naleśniki są cienkie i chrupiące jak wafel, z odrobiną lepiszcza ukrywającego się w środku. Naleśniki, które nie są zbyt słodkie, są obierane w odpowiednim momencie i zwijane w lekkie, delikatne uliczne przekąski w kształcie cygara. Kupuj pojedynczo, które nigdy nie wystarczają, lub zestawy po siedem, które nie zepsują Twojego obiadu.

Aby spróbować kanom ah-pong w Phuket, odwiedź: Ahpong Mae Sunee, Soi Soon Utis, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

 

Jesteś skuszony przez ten pyszny wybór ulicznego jedzenia z Phuket? A Chef’s Tour organizuje wycieczki z jedzeniem ulicznym z lokalnymi ekspertami na Starym Mieście w Phuket. Kulinarne wycieczki uliczne są również dostępne w Bangkoku i Chiang Mai.

Poprzedni postNastępny post
Aby zoptymalizować naszą stronę internetową i stale ją ulepszać, używamy plików cookie.