„Ayutthaya” pojawi się w przewodniku MICHELIN Tajlandia 2022
Piąte wydanie poradnika MICHELIN o Tajlandii, które ma zostać wydane pod koniec 2021 roku będzie zawierać również informację o starożytnym mieście Ayutthaya, czyli Phra Nakhon Si Ayutthaya – jeden z głównych celów podróży, wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO od 1991 roku.
Pan Yuthasak Supasorn, gubernator Urzędu Turystyki Tajlandii powiedział: „Oprócz odkrywania historycznych i kulturalnych atrakcji, delektowanie się różnymi potrawami i przysmakami z lokalnych targów lub lokali gastronomicznych zawsze było jednym z najbardziej pamiętnych przeżyć zarówno dla turystów lokalnych, jak i zagranicznych odwiedzających Ayutthayę. Uważa się, że zbliżające się wydanie Przewodnika MICHELIN zainspiruje czytelników w Tajlandii i na całym świecie do odkrycia tej słynnej wspaniałości, jaką ma do zaoferowania Ayutthaya”.
Jako piąte miasto dodane do nowej edycji: Przewodnik MICHELIN Bangkok, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chiang Mai, Phuket i Phang-Nga 2022; Ayutthaya zostanie wyróżniona jako niezwykła destynacja gastronomiczno-turystyczna dla wszystkich grup wiekowych – ze względu na idealne połączenie starego splendoru i nowego uroku, z różnorodną gamą lokalnych atrakcji, które są w stanie zaspokoić jakiekolwiek zainteresowania.
Pan Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN powiedział, że Ayutthaya jest jednym z najjaśniejszych klejnotów tajskiego dziedzictwa kulinarnego i gastronomii. Niegdyś centrum światowej dyplomacji i handlu, to czarujące historyczne miasto było narażone na szeroki wachlarz wpływów zagranicznych – m.in. Portugalski, Japoński, Indyjski, Perski itd. – które ukształtowały lokalną tajską kuchnię. Jego strategiczne położenie i otoczenie trzema rzekami, zapewnia również obfitość zasobów żywności – w tym ryb słodkowodnych, krewetek rzecznych, a także świeżych warzyw i owoców.
Od czasów, gdy Ayutthaya była stolicą Tajlandii (wtedy znana jako Siam), wielokulturowa mieszanka zagranicznych osadników miała wielki wpływ na lokalną tajską kuchnię nawet do dziś – w tym na używanie mleka kokosowego i przypraw curry [wpływy indyjsko-perskie], które dały początek popularnym tajskim potrawom, takim jak Massaman Curry; a także użycie jajek i żółtek do robienia deserów [wpływ portugalski], takich jak Thong Yip (Złota tarta z kwiatem żółtka) i Thong Yod (Złote żółtko w kroplach).
Obecnie Ayutthaya, położona w pobliżu obecnej stolicy, Bangkoku, z łatwym dojazdem środkami transportu publicznego, takimi jak pociągi i promy, jest jednym z najlepszych miejsc turystycznych w Tajlandii. Miasto oferuje wiele atrakcji i zajęć – od historycznych świątyń, starych osad zagranicznych (japońskich, portugalskich i holenderskich), specjalistycznych muzeów tj. Muzeum Milionów Zabawek autorstwa Krirk Yoonpun, Muzeum Tajskich Łodzi, czy wycieczki statkiem po rzece.
Aby dowiedzieć się więcej o przewodniku MICHELIN, odwiedź stronę www guide.michelin.com/th/en lub śledź aktualizacje dotyczące przewodnika MICHELIN Bangkok, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chiang Mai, Phuket i Phang-Nga 2022 na Facebooku: ,,Michelin Guide Thailand”.